New Stages: Stage Readings

New Stages: Stage Readings

NEW STAGES: STAGE READINGS trodnevno je događanje u sklopu kojeg  Goethe Institut, SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela) i KunstTeatar predstavljaju pet novih dramskih tekstova Lucije Klarić, Ivane Vuković, Ane Perčinlić, Anite Čeko i Filipa Jurjevića koji su nastali tijekom višemjesečne radionice Goethe Instituta New Stages Southeast pod mentorstvom dramskog pisca i spidovca Ivora Martinića. U hibridnoj formi scenskog čitanja i razgovora s dramskim piscem publika će dobiti priliku upoznati svaki tekst i njegovog autora, te dobiti uvid u autorov stvaralački proces. Scenska čitanja režiraju mladi redatelji Ivan Planinić, Kristina Grubiša, Patrik Sečen, Nika Bokić i Ivan Penović, a autori tekstova međusobno su jedni drugima dramaturzi.

Cjelokupno događanje otvara okrugli stol Što je to dramski tekst? na kojem sudjeluju Romana Brajša, osnivačica KunstTeatra i producentica, doc.art. na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Goran Ferčec, pisac, dramaturg, doc.art na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, te Igor Ružić, dugogodišnji kazališni kritičar, a moderira ga dramaturginja i dramska spisateljica Nikolina Rafaj.

Projektom New Stages Southeast Goethe-Institut podupire dramsko stvaralaštvo i spaja mlade autore i kazalištarce iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Cipra.  Projekt se u Hrvatskoj provodi u suradnji s Hrvatskim centrom ITI, strukovnom udrugom SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela) i KunstTeatrom. U sklopu projekta bit će objavljena publikacija „Croatian Theatre“ u izdanju Hrvatskog ITI Centra i Goethe-Instituta s tematskim fokusom na projekt New Stages Southeast u kojoj će biti predstavljeni engleski prijevodi svih tekstova hrvatskih autorica i autora.

KALENDAR

ČETVRTAK, 1.9. 

18h Okrugli stol: Što je to dramski tekst?

moderatorica: Nikolina Rafaj; sudjeluju: Romana Brajša, Igor Ružić, Goran Ferčec

Iako se čini samorazumljivim odgovor na pitanje Što je to dramski tekst, pogotovo onaj suvremeni u svojoj je suštini puno kompleksniji, pogotovo kada imamo na umu misao Patricea Pavisa da je svaki tekst moguće teatralizirati, od trenutka kada ga koristimo na pozornici. Suvremeno dramsko pismo poetski je i estetski vrlo raznoliko, a njegovo neprestano preispitivanje pojma dramskog, ali i nekih njegovih temeljnih obilježja poput dijaloga, dramskog sukoba, dramskih situacija i dramskih likova znatno utječe na suvremenu kazališnu produkciju i nerijetko joj postavlja prave izazove.

Zašto se uprave kazališnih kuća, ali i redatelji rjeđe odlučuje na postavljanje suvremenih dramskih tekstova, pogotovo kada oni nisu pisani u klasičnoj formi? Gdje nas sve može odnijeti eksperimentiranje u dramskom pismu i je li ono jedan od bitnih faktora razvoja kazališne umjetnosti? Na koji način dramski tekst ulazi u dijalog sa suvremenim umjetničkim praksama? Postoji li jasna razlika između dramskog teksta i teksta izvedbe? Je li naše kazalište spremno za nove dramske forme? I zašto se dramski rizik zapravo isplati? – samo su neka od pitanja koja ćemo na ovom okruglom stolu otvoriti.

20 h LUCIJA KLARIĆ: 35 kvadrata ili Nigdjezemska

redatelj: Ivan Planinić, dramaturginja: Ana Perčinlić, igraju: Iskra Jirsak, Iva Kraljević, Pavle Vrkljan, Domagoj Janković, Bernard Tomić , sudjeluje: Lucija Klarić

Dramski  tekst “35 kvadrata ili Nigdjezemska” Lucije Klarić, govori o generaciji na prijelazu milenija, o onima koji su zapeli između, koji nikad nisu bili djeca, ali nikad nisu ni odrasli, o izgubljenim djevojčicama i dječacima u čijoj Nigdjezemskoj unutarnji satovi stoje, a vanjski otkucavaju.

Lucija Klarić diplomirala MA studij dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz studij pohađa i dva puta Erasmus stručnu praksu u UK-u gdje radi u kazalištima Royal Exchange, Manchester i Bush Theater, London. Kao dramskoj spisateljici čitaju joj se drame na ADU, u sklopu Dana ogranka mladih HDDU i inicijative “6glumicatražiautora”. Za tekst “Put u zaborav” 2015. dobiva posebno priznanje žirija za nagradu “Marin Držić”. Rezidentica je Odyssee programa u 2021.godini i za “Elidino galaktičko putovanje” koje razvija u La Chartreuse, Villeneuve-lez-Avignon dobiva 1.nagradu “Mali Marulić”. Piše scenarije za dječje serije: “Misi Mesi” koju razvija pomoću HAVC-ove potpore za TV scenarij (2017.) i “Slonko” u produkciji HRT-a (2020.). Djeluje kao autorica i dramaturginja na nezavisnoj kazališnoj sceni, vodi dramske radionice, piše kritike, a velika ljubav su joj (video)igre te se u svom radu bavi interdisciplinarnim područjem između gaminga, drame i teatra.

Ivan Planinić, redatelj, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Suosnivač je i jedan od voditelja zagrebačkog KunstTeatra. Režirao je u ZeKeMu, HNK Varaždin, Splitskom ljetu,  ITD-u, Mini teatru (Ljubljana). Na Akademiji dramske umjetnosti, Odsjeku kazališne režije i radiofonije,  radi kao vanjski suradnik.

 

 

PETAK, 2.9.

18 h IVANA VUKOVIĆ: Možeš biti sve što želiš

redateljica: Kristina Grubiša, dramaturginja: Anita Čeko, igraju: Anica Kontić, Korana Ugrina, sudjeluje: Ivana Vuković

Drama “Možeš biti sve što želiš” Ivane Vuković mapira naoko nasumična ženska iskustva, pitajući se može li ženski glas ispričati žensku priču, a da ona ne bude zanemarena baš zato što je ”ženska”.

Ivana Vuković, magistrica dramaturgije i apsolventica komparativne književnosti, rođena je 1992. godine u Splitu. Piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao autorica i dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima. Radi na produkcijama KunstTeatra, Kufera, ZKM-a, Montažstroja, HNK Split, KMD Dubrovnik, GKL Split, PlayDrame. Godine 2019. nagrađena je Trećom nagradom ”Marin Držić” za tekst ‘’55 kvadrata”. Za dramatizaciju romana ”Lažeš, Melita” dobiva nagradu Mali Marulić 2020. godine, a 2021. za ”Miša u toću” nagradu Mira Muhoberac za izvorni dramski tekst. Predstave na kojima je radila kao dramaturginja i kao autorica teksta prikazivane su na festivalima poput MOT-a, BITEF-a, Dubrovačkih ljetnih igara, te nagrađivane na festivalima Dani satire, Naj, naj festival, Mali Marulić, te Nagradom hrvatskog glumišta. Drame su joj izvođene i kao radio-drame u dramskom programu Hrvatskog radija. Ponosna članica SPID-a.

 

Kristina Grubiša, rođena u Makarskoj 1995.g, apsolventica povijesti umjetnosti i sociologije na Filozofskom fakultetu, 2018. g. upisuje smjer Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na festivalu “DESADU” režirala je nekoliko dramskih čitanja, otvaranje festivala “FRKE”, “TENZIJE ilitiga pomirba akademaca”– u suradnji sa studentima Muzičke i Likovne Akademije u sklopu Muzičkog biennala, performanse “Uđi u moju sobu” sa studentima Filozofskog fakulteta i “Meet me at the fashion week” u produkciji POGON-a. Kao asistentica režije surađuje s redateljima Reneom Medvešekom, Krešimirom Dolenčićem,  Sašom Anočićem i Draženom Siriščevićem. 2021.g zajedno s Krešimirom Dolenčićem korežira operu “Životinjska farma” Igora Kuljerića. Sa studentima Muzičke Akademije i TTF-a režira koncert “Hrvatske operete”. U produkciji PUK – Putujući teatar režira predstavu “TEJP” prema tekstu Stephena Belbera, a u produkciji BOOM teatra režira “SVINJE”, tekst dramskog pisca Tomislava Zajeca. Osim kazališta okušala se i u filmu – kratkometražni “Čuvar” debitantski joj je filmski projekt. Trenutno priprema režiju svoje prve opere: “Bračne mjenice” Gioachino Rossinia sa dirigentom Mateom Narančićem na otoku Visu.

 

20 h ANA PERČINLIĆ: Opsada kule od bjelokosti

redatelj: Patrik Sečen, dramaturginja: Ivana Vuković, igraju: Damian Humski, Iva Šimić Šakoronja, sudjeluje: Ana Perčinlić

Drama Ana Perčinlić „Opsada kule od bjelokosti“ govori o tri žene, medicinske sestre, koje na putu za razgovor za posao u Irskoj sagledavaju svoj život i razloge za emigraciju, istodobno istražujući neumoljivu poveznicu između društvenog sraza i osobnog razrješenja.

Ana Perčinlić, rođena je 1989. u Travniku, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Kao stručna suradnica bila je zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti i Hrvatskom audiovizualnom centru. Na umjetničkim projektima surađivala je s Gradskim kazalištem Jastrebarsko, producentskim kućama Kinorama i Kinoteka te Hrvatskom radiotelevizijom. Sudjelovala je u natjecateljskoj konkurenciji kratkometražnog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu. Objavljivala je prozu u časopisu Zarez. Piše scenarije, dramske tekstove i prozu.

 

Patrik Sečen (26) student je treće godine kazališne i radijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Interes za umjetničkim radom u kazalištu počinje razvijati kroz studij na Filozofskom fakultetu, gdje je završio preddiplomski studij arheologije i komparativne književnosti. Asistirao je na projektima u zagrebačkim kazalištima HNK, ZKM i Gavella. Osim kazališta, bavi se glazbom i videom. Režira na DESADU, KRADU i DANKA festivalima Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U Gradskom kazalištu Jastrebarsko postavio je predstavu po tekstu “Nikaragva”, autora Vida Adama Hribara.

 

 

SUBOTA, 3.9. 

18 h ANITA ČEKO: Daleko je Kandahar

redateljica: Nika Bokić, dramaturg: Filip Jurjević, igraju: Aneta Grabovac, Andrija Nazlić, sudjeluje: Anita Čeko

Prema riječima same autorice „Daleko je Kandahar“  tekst je „u kojem je autorica ušla u neke njoj važne teme koje je dugo vukla za sobom, a koje se kovitlaju unutar jedne obitelji. Stvari koje su se otvorile nastavlja dalje istraživati i u nekim drugim formama i novim tekstovima.”

Anita Čeko rođena je 1987. u Zadru, odrastala je u Splitu. Živi i radi u Zagrebu gdje je magistrirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radi kao scenaristica, dramaturginja, psihologinja i filmska autorica. Njezini postavljeni dramski tekstovi su cjelovečernji Kakahaika i kratke dramske forme Nenad X i Nasukani. Za dramski tekst Daleko je Kandahar nagrađena je trećom Nagradom Marin Držić za 2021. godinu te nagradom na Eurodramovom natječaju u 2021. za originalni dramski tekst.

 

Nika Bokić upisala je studij kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti 2017. godine, gdje je u sklopu nastavne produkcije režirala i adaptirala tekstove Borisa Viana, Reinera Wernera Fassbindera i Tituša Brezovačkog te 2021. upisala diplomski studij na istom fakultetu. U službi asistentice redatelja radila je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom kazalištu mladih i Kazalištu Trešnja.

Surađivala je s udrugom Domino na projektima “Valovi” i “European Spectators Day”, te bila autorica publikacije „Bezopasni zagrljaji/Noli me tangere“ u sklopu Noći performansa 2020.
Od 2020. radi kao stručna voditeljica u Dramskom studiju Sesvete Narodnog sveučilišta „Sesvete“. U lipnju 2022. ostvarila je prvu samostalnu profesionalnu premijeru, predstavu za djecu “Tonček i Barbara” autorice Kristine Kegljen, u produkciji UO Fakin Teatar

 

20 h FILIP JURJEVIĆ: kuća

redatelj: Ivan Penović, dramaturginja: Lucija Klarić, igraju: Nikša Marinović, Pavle Matuško, sudjeluje: Filip Jurjević

Tekst „kuća”, autora Filipa Jurjevića, bavi se naslijeđenim traumama i traženjem odgovora na pitanja: „kako procesuirati traumu; kako ne postati još jedna karika u lancu? Eksperiment u kontroliranim uvjetima s naglaskom na promatranje učinkovitosti inercije naspram akcije“.

Filip Jurjević je rođen 1994. godine u Zadru. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Surađuje kao dramaturg na projektima Kazališta lutaka Zadar, Dubrovačkih ljetnih igara, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Satiričkog kazališta Kerempuh, Teatra Fort Forno, Kazališta Trešnja i brojnih drugih. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Ivan Penović rođen je 1992. u Splitu, diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2012. godine radi kao dramaturg na produkcijama HNK Ivana pl. Zajca, HNK Varaždin, ZKM-a, Dubrovačkih ljetnih igara i Teatra &TD te je surađivao u sklopu projekata mnogih umjetničkih organizacija (Ruper, Punctum, Kufer, Ludens Teatar, Studentski Teatar Lero…).

Od 2014. godine režira vlastite tekstove ili autorske projekte od kojih su najpopularniji Sva lica Kim-Jong Una (Ateatar, 2014.), Prijeđanje vublike 148 (Ganz Novi Festival/Teatar &TD, 2017.), Katalonac (Ruper/Teatar &TD, 2018.) i Flex (KunstTeatar/Punctum, 2019. godine), Znaš ti tko sam ja  (Tonska dvorana HNK Zagreb), Proces Kafka (Teatru &TD, 2020.), Neprijatelj naroda (ZKM, 2021.), Hrvatski bog masakra (HNK Varaždin, 2021.), Van sebe (Dubrovačke ljetne igre 2021.).  Od 2019. godine je umjetnički voditelj Kazališne družine KUFER.

Ulaz na sva događanja je besplatan!

 

Program je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika i Goethe – Instituta.

Predstave se izvode u Kunst Teatru
Dubovačka 1 / Okićka 11
osim ako nije drugačije navedeno

Ulaznice na ulaznice.hr