Možeš biti sve što želiš

Svijet Mare i Lenu, dviju ne više djevojčica, još ne žena, svijet je u kojem, baš kao i Barbie, one mogu biti sve što žele. I tu staje svaka njihova sličnost s Barbie (2023.) iako, kad smo ih pitale za mišljenje o filmu, rekle su da su se nasmijale na neke fore, ali su im Tratinčice (1966.) i dalje najdraži film jer se Marie i Marie ipak bolje zajebavaju sa starim prdonjama. One se više ne igraju s barbikama, a još nisu dobile prvu menstruaciju. Pravila njihove igre su glupa.

Humor Mare i Lenu crniji je i politički nekorektniji od Barbiena jer se Mara i Lenu s jednakim žarom sprdaju sa šovinističkim vicevima, apsurdnim primjerima degradacije žena diljem svijeta, strašnim pričama iz domaćega hrvatskog konteksta, a ne propuštaju nijednu priliku da spuste jedna drugoj ili samima sebi. One su namjerno iritantne, lažljive, nezrele manipulatorice koje cmizdre, lažu, prenemažu se i loše glumataju. Sve su to, naime, vještice.

Predstava ulazi u dijalog s aktualnom klimom u hrvatskom i srodnim mu užasno postmoderno užasnim društvima, u kojima muškarci kleče za izgubljenu čednost žena, a jedna žena doživljava javni linč jer si abortusom želi spasiti život. Mara i Lenu prde i podriguju na takav svijet, jer si to mogu dopustiti, jer su djevojčice koje još ništa o svijetu ni ne znaju, ili je baš u tome fora.

Ženski autorski tim:

Autorica ženskog predloška i redateljica ženske predstave:
Ivana Vuković
Dramaturginja ženske izvedbe
Nina Gojić
Suautorice ženske izvedbe i glavnih i sporednih ženskih uloga
Lana Meniga i Nikolina Prkačin
Producentica ženske produkcije
Romana Brajša
Suradnica za ženski scenski pokret
Andreja Jandrić
Kostimografkinja ženske kostimografije
Ana Fucijaš
Asistentica ženske kostimografije
Tina Spahija
Oblikovatelj ženskog zvuka
Nenad Kovačić
Oblikovatelj ženskog svjetla
Elvis Butković
Koproducent ženske produkcije
Ivor Martinić
Asistentica ženske produkcije
Dina Tudor
Krojačica ženskog kostima
Aleksandra Jurišić Rastović
Dizajner ženskog dizajna
Pavao Kuharić
Fotografkinja ženske fotografije
Karla Jurić
Produkcija
Umjetnička organizacija Punctum, T25 i KunstTeatar
Premijera
19. listopada 2023.
Zahvale
Vera Chytilová, Hana Ćurak, Silvia Federici, Goethe-Institut Kroatien, Maša Grdešić, Paula Jurić, Lana Pukanić, Olja Savičević Ivančević, Dora Šustić, Dubravka Ugrešić, Natalie Wynn, Jasna Jasna Žmak

Predstave se izvode u Kunst Teatru
Dubovačka 1 / Okićka 11
osim ako nije drugačije navedeno

Ulaznice na ulaznice.hr