this is my truth, tell me yours

Pozdrav,

ja sam Jasna i htjela bih te pozvati na svoju predstavu. To je moja prva autorska predstava i dosta sam uzbuđena oko nje.

Naslov predstave je “this is my truth tell me yours” što je zapravo citat citata, ali predstava nema veze s tim originalnim citatima, nego je više o nekim mojim istinama.

Jer ja inače radim kao spisateljica i dramaturginja, bavim se time već skoro 15 godina, ali, iskreno, u zadnje vrijeme sam počela razmišljati da se želim početi baviti nečim drugim. Jer mislim da je umjetnost dosta sjebana i jer me umjetnost dosta sjebala.

Ali onda sam napravila ovu predstavu, baš o tome kako me umjetnost sjebala, i zapravo sam shvatila da je to više neki love-hate odnos između mene i umjetnosti. I da mi je i dalje umjetnost često dost ok. (Iako me i dalje često nervira.)

Još neke teme kojima se u predstavi bavim su ženski orgazam, muška masturbacija, umjetnička odgovornost i zujanje u ušima. Spominjem i Konstraktu, Jana Fabrea, Olivera Frljića, Xanax, SPID i Isusa.

Uglavnom, bilo bi mi drago da dođeš na predstavu. (Dolje je i malo službeniji opis koji me producentica zamolila da napišem.)

Vidimo se,

jasna

“this is my truth, tell me yours” autorski je projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak u kojemu se bavi svojim odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornost i anksioznost koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi “Mandićstroj” redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, Žmak u ovom Žmakstroju istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo. Iako naizgled nepovezane, teme tinitusa i patrijarhata postaju centralne okosnice ove predstave koja operira na granici stand-upa i izvedbenog predavanja. Stajući prvi put na scenu u ulozi izvođačice, Žmak se bavi pitanjima istinitosti i reprezentacije, participativnosti i odgovornosti, provodeći nas kroz vlastita dramaturška i seksualna iskustva postavljajući pritom sebi i publici pitanja o važnosti i smislu umjetničke proizvodnje u doba divljeg kapitalizma.

Projekt je razvijan u okviru programa PARL – Performance Art Research Ljubljana 2022.

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te Ministarstva za kulturu Republike Slovenije i Gradske općine Ljubljana.

u predstavi se koriste fragmenti iz radova:

 • Borut Šeparović: dokumentarni film “Potrošeni”, produkcija: Montažstroj (2014.)
 • Jasna Žmak & Petar Sarjanović: tekst “Jasna Jasna Žmak to Petar Sarjanović sep 26”, časopis Četveroruka, ur. Sonja Pregrad & Marina Petković Liker (2017.)

u predstavi se ne koriste fragmenti iz rada:

 • Ana Grbac & Nikola Podkrajac: radio dokumentarac “Tinitus”, ciklus “Oda-birano”, ur. Iva Lovrec Štefanović, produkcija: HRT (2017.)

neke reference:

 • Marko Mandić: “Extract Mandić”, produkcija: Via Negativa (2009.)
 • Oliver Frljić & Borut Šeparović: “Zagreb noću”, produkcija: Banana gerila & Montažstroj (2009.)
 • Bojan Jablanovec: “MandićStroj”, produkcija: Via Negativa (2011.)
 • Borut Šeparović: “55+”, produkcija: Montažstroj (2012.)
 • Matija Ferlin: “Mi smo kraljevi a ne ljudi”, produkcija: Hrvatsko narodno kazalište Zagreb & Kunstenfestivaldesarts (2015.)
 • Ivana Müller: “O!Glasu”, produkcija: &TD, apap – Performing Europe (2015.)
 • Olja Grubić: “Golo življenje“, produkcija: Via Negativa (2019.)
 • Paolo Magelli: “Ja sam ona koja nisam”, produkcija: Zagrebačko kazalište mladih (2021.)
autorica i dramaturginja
Jasna Žmak
izvođačica
Jasna Jasna Žmak
oblikovatelj svjetla
Anton Modrušan
podrška za pokret
Ana Kreitmeyer
producentice
Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa), Barbara Zonta (Mesto žensk)
fotografkinja
Sanja Merćep
dizajner
Pavao Kuharić
produkcija
Centar za dramsku umjetnost, Zagreb & Via Negativa, Ljubljana & Društvo Mesto žensk, Ljubljana
Partneri
KunstTeatar, Zagreb & VoxFeminae festival, Zagreb & Zavod En-Knap, Ljubljana
premijera
19. svibnja 2023., Kunst Teatar
hvala
Sanja Merćep, Zrinka Užbinec, mentori, sudionici i tim PARL-a 2022, Tomaž Grom, Ana Grbac, Nikola Podkrajac, Petar Sarjanović, Borut Šeparović, Vedrana Klepica, Barbara Matejčić, Katarina Pejović, Dunja Ribarić, Mirta Jambrović, Centar kulture na Peščenici – Knap, Centar mladih “Ribnjak”, Krušče Creative Center, Marko Mandić

Predstave se izvode u Kunst Teatru
Dubovačka 1 / Okićka 11
osim ako nije drugačije navedeno

Ulaznice na ulaznice.hr