O nama

KunstTeatar, pop&art destinacija zagrebačke kazališne scene, osnovan je krajem 2018. godine u Zagrebu. KunstTeatar osnovali su producentica Romana Brajša, glumac Domagoj Janković i redatelj Ivan Planinić koji kao umjetničko-produkcijski trojac djeluju od studentskih dana na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao udruga u kulturi KunstTeatar okuplja umjetnike i umjetničke organizacije nezavisne scene s ciljem razvoja neinstitucionalne suvremene umjetnosti.

U svega nekoliko godina djelovanja KunstTeatar koproducirao je 12 predstava koje su osim izvedbi u Zagrebu, gostovale i u drugim gradovima te na festivalima. Predstava „Flex“ nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, a za istu predstavu glumac Bernard Tomić nagrađen je na Festivalu glumca. Predstava „Marta i sedam strahova“ osim gostovanja na Dubrovačkim ljetnim igrama, festivalima Grad teatar Budva i Korifej u Kolašinu, nagrađena je i kao najinovativnija predstava na TAKT festivalu u Novom Sadu. Za tekst predstave „Ti si prvi hrabar“ Espi Tomičić nagrađen je nagradom za najbolje dramsko djelo na Danima satire Fadila Hadžića, a specijalnu nagradu dobio je i ansambl predstave. Karlo Mrkša pobijedio je na Zagrebačkom festivalu monodrame kao najbolji glumac za ulogu u predstavi „Vic o Sizifu“, a predstava je uvrštena i u program Hrvatskog showcasea Hrvatskog centra ITI. Predstave su gostovale u Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, Hvaru, Klanjcu, Koprivnici, Sloveniji, Crnoj Gori…

KunstTeatar profesionalno angažira mnoge umjetnike i umjetnice mlađe i srednje generacije, koproducira s organizacijama poput Punctuma, KUFER-a, T25, TRAS studija, a surađivao je i s Teatrom Verrdi, Kućom Klajn, P4, Art radionicom Lazareti, Savezom pisaca i scenarista izvedbenih djela SPID-om, udrugom BoliMe, Goethe-Institutom, Ludens teatrom, Boom!teatrom, Auzivnklom te domaćim i stranim samostalnim umjetnicima. Kunstova dvorana redovito je ispunjena na izvedbama, često namijenjenim i specifičnim publikama, srednjoškolskoj populaciji, mladima, ali i svima koji vole dobar kazališni kunst.

Predstave su sufinancirane sredstvima Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo te Zaklade Kultura nova.

 

Misija

KunstTeatar novoosnovani je kazališni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci koji okuplja umjetnike mlađe generacije te organizacije nezavisne scene s ciljem razvoja neinstitucionalne suvremene umjetnosti i kulture, pogotovo izvedbenih umjetnosti.

Vizija

KunstTeatar želi biti javno prepoznata i priznata platforma za istraživanje, razvoj, produkciju, izvođenje, plasman i distribuciju suvremene nezavisne scene u Zagrebu, Hrvatskoj i šire. KunstTeatar želi postati nezaobilazan dionik kulturne ponude u gradu te redovit partner/koproducent drugim organizacijama sličnih vrijednosti i umjetničkih načela.

Ciljevi

  • promicanje, razvoj i unaprjeđenje nezavisne neinstitucionalne suvremene umjetnosti i kulture, posebno izvedbenih umjetnosti;
  • stvaranje neovisne platforme i prostora za produkciju, izvođenje, plasman i distribuciju kulturnih i umjetničkih projekata iz područja izvedbenih i scenskih umjetnosti, likovnih, književnih, audiovizualnih, fotografskih i drugih umjetnosti te istraživanje njihovog međuodnosa;
  • stvaranje novih publika i razvoj publike putem edukacije i drugih sadržaja;
  • stvaranje projekata iz kulture i umjetnosti koji korespondiraju tematski sa širom zajednicom, istraživačkih inovativnih projekata te socijalno angažiranih projekata koji rješavaju određene probleme zajednice;
  • otvorenost prema svim umjetničkim medijima, rodovima i žanrovima te interdisciplinarnom pristupu;
  • umjetničko djelovanje na lokalnoj, međugradskoj i međunarodnoj razini putem udruživanja, suradnji i koprodukcija;
  • održivo socijalno poduzetništvo.

Osnivači

Domagoj Janković

profesionalni je glumac iz Zagreba. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2015. godine u klasi profesora Krešimira Dolenčića. Nagrađen je posebnom Rektorovom nagradom za predstavu „Škola za anđele“ 2017. godine. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta te je bio nominiran u kategoriji za najbolje ostvarenje u dječjoj predstavi. Suosnivač je udruge KunstTeatar. Glumio je u brojnim kazališnim predstavama, igranim filmovima, kratkim filmovima, reklamama, TV emisijama i crtanim filmovima. Uz materinji jezik, tečno govori engleski i njemački jezik.

Ivan Planinić

radi kao kazališni redatelj te kao autor dramatizacija, najčešće na vlastitim projektima. Suosnivač je KunstTeatra te umjetnički suradnik na Odsjeku kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dosad je režirao u Zagrebačkom kazalištu mladih, Eurokazu, Kazališnoj družini KUFER, Umjetničkoj organizaciji Punctum, Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život, na Festivalu Miroslav Krleža, HNK Varaždin, Mini teatru u Sloveniji te na Splitskom ljetu. Osim kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, diplomirao je i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Romana Brajša

diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te produkciju scenskih i izvedbenih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Suosnivačica je i producentica KunstTeatra, osnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Punctum te producentica i suvoditeljica Kazališne družine KUFER. Iskustvo je stekla profesionalnim radom u ZKM-u, Kazalištu Moruzgva, na Festivalu svjetskog kazališta, Festivalu Miroslav Krleža, OTFF-u te surađujući s kazališnim i plesnim organizacijama na nezavisnoj sceni. Trenutno je zaposlena u zvanju docentice na Odsjeku produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Partneri

Produkciju podržali

Predstave se izvode u Kunst Teatru
Dubovačka 1 / Okićka 11
osim ako nije drugačije navedeno

Ulaznice na ulaznice.hr