O nama

KunstTeatar, pop&art destinacija zagrebačke kazališne scene, osnovan je krajem 2018. godine u Zagrebu. KunstTeatar osnovali su producentica Romana Brajša, glumac Domagoj Janković i redatelj Ivan Planinić koji kao umjetničko-produkcijski trojac djeluju od studentskih dana na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao udruga u kulturi KunstTeatar okuplja umjetnike i umjetničke organizacije nezavisne scene s ciljem razvoja neinstitucionalne suvremene umjetnosti.

U dvije godine djelovanja KunstTeatar je koproducirao osam predstava koje su osim izvedbi u Zagrebu, gostovale i u drugim gradovima te na festivalima. Predstava „Flex“ nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, a za istu predstavu glumac Bernard Tomić nagrađen je na Festivalu glumca. Predstave KunstTeatra gostovale na značajnim nacionalnim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara i Dana satire te na brojnim drugim festivalima.

U dvije godine umjetničkog djelovanja KunstTeatar profesionalno je angažirao mnoge umjetnike mlađe i srednje generacije te ugostio više od 3000 gledatelja zagrebačke kazališne publike.   

U proljeće 2020. godine, kao i većina kazališta u cijelom svijetu, zbog ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima, KunstTeatar je bio primoran zatvoriti svoja vrata. Na jesen 2020. godine KunstTeatar privremeno je preselio u zamjensku dvoranu, u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, ali su i u tom prostoru, zbog postroženih epidemioloških mjera, do daljnjeg sve izvedbe obustavljene.

Usprkos Covid krizi KunstTeatar nastavlja s radom te su trenutno u pripremi četiri premijere, tri online projekta te gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Predstave KunstTeatra sufinancirane su sredstvima Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba te Zaklade Kultura nova.

Misija

KunstTeatar novoosnovani je kazališni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci koji okuplja umjetnike mlađe generacije te organizacije nezavisne scene s ciljem razvoja neinstitucionalne suvremene umjetnosti i kulture, pogotovo izvedbenih umjetnosti.

Vizija

KunstTeatar želi biti javno prepoznata i priznata platforma za istraživanje, razvoj, produkciju, izvođenje, plasman i distribuciju suvremene nezavisne scene u Zagrebu, Hrvatskoj i šire. KunstTeatar želi postati nezaobilazan dionik kulturne ponude u gradu te redovit partner/koproducent drugim organizacijama sličnih vrijednosti i umjetničkih načela.

Ciljevi

  • promicanje, razvoj i unaprjeđenje nezavisne neinstitucionalne suvremene umjetnosti i kulture, posebno izvedbenih umjetnosti;
  • stvaranje neovisne platforme i prostora za produkciju, izvođenje, plasman i distribuciju kulturnih i umjetničkih projekata iz područja izvedbenih i scenskih umjetnosti, likovnih, književnih, audiovizualnih, fotografskih i drugih umjetnosti te istraživanje njihovog međuodnosa;
  • stvaranje novih publika i razvoj publike putem edukacije i drugih sadržaja;
  • stvaranje projekata iz kulture i umjetnosti koji korespondiraju tematski sa širom zajednicom, istraživačkih inovativnih projekata te socijalno angažiranih projekata koji rješavaju određene probleme zajednice;
  • otvorenost prema svim umjetničkim medijima, rodovima i žanrovima te interdisciplinarnom pristupu;
  • umjetničko djelovanje na lokalnoj, međugradskoj i međunarodnoj razini putem udruživanja, suradnji i koprodukcija;
  • održivo socijalno poduzetništvo.

Osnivači

Domagoj Janković

profesionalni je glumac iz Zagreba. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2015. godine u klasi profesora Krešimira Dolenčića. Nagrađen je posebnom Rektorovom nagradom za predstavu „Škola za anđele“ 2017. godine. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta te je bio nominiran u kategoriji za najbolje ostvarenje u dječjoj predstavi. Suosnivač je udruge KunstTeatar uz Romanu Brajša i Ivana Planinića. Glumio je u brojnim kazališnim predstavama, igranim filmovima, kratkim filmovima, reklamama, TV emisijama i crtanim filmovima. Uz materinji jezik, tečno govori engleski i njemački jezik.

Ivan Planinić

radi kao kazališni redatelj te kao autor dramatizacija, najčešće na vlastitim projektima. Suosnivač je KunstTeatra, uz Domagoja Jankovića i Romanu Brajša. Dosad je režirao u Zagrebačkom kazalištu mladih, Eurokazu, Kazališnoj družini KUFER, Umjetničkoj organizaciji Punctum, Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život, na Festivalu Miroslav Krleža, HNK Varaždin te na Splitskom ljetu. Trenutno radi na predstavi u ljubljanskom Mini teatru. Osim kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, diplomirao je i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Romana Brajša

diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te produkciju scenskih i izvedbenih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Suosnivačica i producentica KunstTeatra, uz Ivana Planinića i Domagoja Jankovića, osnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Punctum te producentica i suvoditeljica Kazališne družine KUFER, uz Ivana Penovića. Iskustvo je stekla profesionalnim radom u ZKM-u, Kazalištu Moruzgva, na Festivalu svjetskog kazališta, Festivalu Miroslav Krleža, OTFF-u te surađujući s kazališnim i plesnim organizacijama na nezavisnoj sceni. Trenutno je vanjska suradnica u zvanju umjetničkog asistenta na Odsjeku produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Partneri

Produkciju podržali

Predstave se izvode u Kunst Teatru
Dubovačka 1 / Okićka 11
osim ako nije drugačije navedeno

Ulaznice na ulaznice.hr