Flex

„Flex“ je autorski projekt nastao iz kolektivnog, improvizacijskog rada grupe glumaca i dramaturga Ivana Penovića (koja je u istom formatu rada proizvela i predstavu „Katalonac“), a koji se bavi uredskim prostorom jedne privatne firme i njezinim zaposlenicima. Motivacija za radom, svrha i načini proizvodnje danas često su na rubu apsurda i upravo te situacije osnova su ove satiričke predstave. 

Flex je privatna agencija za zaštitu podataka i povremeno nekretnina, u vlasništvu istoimenog vlasnika. Nije to agencija koja definira tržište, nije to agencija koja probija granice i uglavnom nije firma koja se zalaže za prava radnika. To je firma. Privatna firma za uzdržavanje ukućana i suučesnika u glavnoj aktivnosti ove firme, a to je rad. Rad čini čovjeka, ako čovjek čini rad. Rad, ili RAD je skraćenica za: Rezignirajuća agencijska dinamika. Za samom zaštitom podataka dolazi i do redefiniranja pojma i poimanja identiteta. Tisuću devetsto četrdeset i treće godine uspostavljeno je sljedeće: „Identitet je definiran bojama teme na zaslonu mobitela“. Identitet je danas kao virtualna valuta: Možda ga imaš, ali to ne znaš ili znaš da ga imaš pa možeš s njim kupiti maramice na trafici u centru grada.

Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra uz podršku Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

redatelj:
Ivan Penović
izvode:
Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan i Matija Čigir (u offu) 
scenograf:
Filip Triplat
autori glazbe:
Karlo Mrkša i Filip Triplat
oblikovatelj svjetla:
Alen Marin
producentica:
Romana Brajša
asistentica produkcije:
Hana Zrnčić Dim
dizajner:
Pavao Kuharić
fotografkinja:
Karla Jurić
produkcija:
UO Punctum i KunstTeatar
premijera:
3. svibnja 2019., KunstTeatar
trajanje:
90 min

Ansambl i autorski tim predstave nagrađeni su Nagradom hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, za sve njezine segmente, za inovativni pristup, novi smjer kazališta i specifično shvaćanje svijeta i trenutka u kojem živimo.

Bernard Tomić dobitnik je nagrade „Ivo Fici“ za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina na Festivalu glumca za ulogu u predstavi „Flex“.

Predstava je gostovala i na Danima satire Fadila Hadžića 2020. godine.