Na natječaj za razvoj dramskih tekstova drugog izdanja projekta New Stages u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, KunstTeatra i Hrvatskog centra ITI  pristiglo je ukupno trinaest prijava. 

Četveročlani žiri koji je o rezultatima natječaja odlučivao u sastavu dramatičar i glavni mentor Ivor Martinić, predsjednica Hrvatskog centra ITI Željka Turčinović, dramaturginja i potpredsjednica SPID-a Jelena Kovačić i kazališna producentica i suosnivačica KunstTeatra Romana Brajša izabrao je tri polaznice koje će u sklopu programa raditi na razvoju svojih dramskih tekstova:

  • Monika Herceg – Sjebane djevojčice
  • Beatrica Kurbel – Mrtva priroda
  • Karla Leko – Partitura šutnje

Riječ je o autoricama koje su se istaknule svojim tematskim preokupacijama, specifičnim dramaturškim pristupima, poetskom raznolikošću te vrlo artikuliranom motiviranošću. Sve tri autorice vrlo uspješno dijagnosticiraju stvarnost baveći se različitim temama postavljajući u svoj fokus snažne ženske likove, kroz njihove priče rastvarajući našu suvremenost. Autorice će provesti tri mjeseca u radu na daljnjem razvoju svojih dramskih tekstova u suradnji s mentorom Ivorom Martinićem, te kroz dramaturšku radionicu s dramaturginjama i dramskim spisateljicama Lucijom Klarić i Ivanom Vuković.

New Stages drugo je izdanje projekta kojeg organiziraju Goethe-Institut Kroatien, strukovna udruga SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, KunstTeatar i Hrvatski centar ITI. Projekt je fokusiran na razvoj novih dramskih tekstova autora i autorica mlađe generacije, njihovo aktivno pozicioniranje na kazališnu i književnu scenu, kontekstualizaciju suvremenog dramskog pisma, te problematiziranje položaja suvremenih dramskih pisaca u Hrvatskoj.

Projekt se odvija u dvije faze. U prvoj fazi, tijekom 2023. polaznice će razvijati svoje dramske tekstove čije će završne verzije biti objavljene u časopisu Kazalište u suradnji s Hrvatskim centrom ITI. U sklopu projekta organizirat će se i okrugli stol pod nazivom „Koliko košta jedan dramski tekst?“ na temu pravednih naknada za otkup originalnih dramskih tekstova.

Aktivnosti u drugoj fazi projekta tijekom 2024. godine uključuju postavljanje scenskih čitanja završenih dramskih tekstova u suradnji s KunstTeatrom. Čitanja će biti otvorena za javnost. Detalji će biti usuglašeni s polaznicima i partnerima, te objavljeni krajem 2023. godine.

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i Goethe-Instituta Kroatien.

Predstave se izvode u Kunst Teatru
Dubovačka 1 / Okićka 11
osim ako nije drugačije navedeno

Ulaznice na ulaznice.hr